„Próbálok biztos megbízható alapot adni”

 

NAGY LÁSZLÓ NEVÉT ELŐBB A PROGNÓZIS, MAJD A KORMORÁN EGYÜTTES DOBOSAKÉNT iSMERHETTÜK MEG. JELENLEG AZ ÖRÖKSÉG EGYÜTTES DOBOSA.


» Mennyi idős voltál, amikor dobolni kezdtél?
– 15 évesen kezdtem dobolni tanulni. De már kb. 10 éves korom óta foglalkoztatott a kérdés...Otthon készítettem fémdobozokból, lábasokból alkalmi dobszerkót és azon próbáltam visszaadni a hangzást.
»  Miért pont ezt a hangszert választottad, játszol más hangszeren is?
– Kisgyerekként láttam a TV-ben a Beatlest és azonnal beleszerettem a feelingbe. Ezek után a dobosokat néztem főleg a felvételeken.
Egyszerűen lenyűgözött a hangszer és a mozgás közös végeredménye. Éreztem, hogy ezt kell csinálnom. Tanultam citerázni. Játszottam citerazenekarban. Magamtól tanultam gitározni, és próbáltam leszedni a riffeket, dallamokat. Sokat segítettem zenekaromban a kezdeti időszakban a komponálásban a dalok szerkezetének kialakításában. Tulajdonképpen előbb volt gitárom, mint dobszerkóm. Mindig irigyeltem a gitárosokat, hogy csak leülnek, és bárhol mehet a gyakorlás. Nekünk, dobosoknak azért nehezebb ennek megoldása. Kicsit tanultam zongorázni is, főleg a harmóniák, hangok tudatos felismerése alkalmazása miatt.
»  Milyen zenét kedveltél korábban, és milyet hallgatsz szívesen jelenleg is? Mi fog meg ezekben?
– Kezdetekben főleg csak rockzenét hallgattam. Magyarok közül: Piramis, Korál, Karthago, HBB, HIT, Beatrice... Aztán jött az Ac/Dc, Iron Maiden, Judas Priest, KISS, ez nagy kedvencem volt rajongtam értük. A QUEEN is erős hatást gyakorolt rám. Szerettem a magyar alternatív zenekarokat is. Pl. az A. E. Bizottság, ez főleg a kezdeti időszakra volt jellemző. Mostanában sokféle zenét hallgatok. Szinte minden stílusban szeretem a jó zenéket és a jó zenészeket. Kedvenc műfajaim: progresszív rock, jazz rock és a fúziós zenék. Ezekben a stílusokban a zenei sokszínűség változatossága fog meg. A technika és a feeling összhatása alkalmazása.
»  Kik hatottak rád a hazai és a külföldi dobosok közül? Kik a kedvenceid, és miért? Mi fog meg a játékukban?
– Tizenévesen a kedvenc zenekaraim dobosai hatottak rám. Kocsándy Miklós, Pálmai Zoltán, Dorozsmai Péter, Tüsi az Eddából. A későbbiekben Deen Castronovo is nagy kedvencem lett. Az ő játéka is előremutató volt számomra. Steve Smith játékát is szerettem. Mondanivalója a hangszeren számomra végtelennek tűnt. Órákon keresztül tudott újat és újat mutatni a zenében. Szerettem még Greg Bissonette sokszínűségét is. A magyarok közül még megemlíteném Borlai Gergőt. A külföldiek közül Vinnie Colaiuta, Gavin Harrison, Todd Sucherman, és Glen Sobel hatottak rám. Lenyűgöz magas szintű tudásuk, intelligens játékmódjuk. A hangszer szeretete átjön a játékukban, a zenekarban való fegyelem és figyelem kiterjedése.
»  Hogyan kerültél a zenekarodba? Korábban milyen zenekarokban játszottál, milyen stílusú zenét?
– Általában több zenekarban játszom, ez már régóta így van. A mostani fő zenekarom az Örökség. 2011 óta létezünk, a Kormoránból váltunk ki, előtte 10 évig játszottunk állandó felállásban. Rengeteg koncert, lemez, DVD van a hátunk mögött. Folyamatosan fellépünk Pesten és vidéken egyaránt. Ébredés című lemezünk 2012-ben jelent meg.
A koncert DVD is kijött már. Folyamatosan dolgozunk új dalokon. A 30 év alatt nagyon sok zenekarban zenéltem. Talán nem is tudnám felsorolni az összest.
Megpróbálom azért összefoglalni a nagyobb állomásokat. A 90-es évek elején rögtön a katonaság után, ahol katonazenész voltam Angliában zenéltem egy évig cirkuszban. Ez elég nagy iskola volt, és a rutin megszerzésében is sokat segített. Ezután hazajöttem és bekerültem az Árkádok zenekarba, innen egyenes út vezetett a Sámánba, majd jött a D Nagy És a Frakció. Itt 3 lemez készült. Ezután a Vörös István és a Prognózis következett. A 90-es évek végén bekerültem a Kormoránba, ami 11 évig tartott. Ez alatt játszottam még a Kalapács, az Age Of Nemesis, Deák Bill Gyula lemezein, koncertjein. 2006-ban saját zenekart alapítottam az Empty Rooms-t. Itt főleg Gary Moore munkásságát játsszuk. Szeretem még feleségemmel közös zenekarunkat a Nagy Gaby Band-et is. Ez jelenleg is működik. Nagyon jó, hogy négy fúvós van a zenekarban. Főleg Gaby kedvenceit játsszuk. Tina Turner, Aretha
Franklin, Joss Stone, Kovács Kati, Heart stb nótákat. Játszottam a Korál Foreverben is. Nagyon élveztem a régi Korál dalokat játszani. A 2013-as év különleges volt számomra. Külföldön zenéltem luxushajókon egy szlovák zenekarral. Három hajón, 21 országban jártunk több kontinensen. Közel 400 dal szerepelt a repertoárban és mindezt fejből kellett megoldanom. Óriási élmény volt, bár eléggé elszigeteli az embert a hajón való létezés. Minden fellelhető stílust játszanunk kellett, a metálon kívül.
»  Milyen hangszeren játszol jelenleg, milyen márkákat kedvelsz, milyen szerelésen kezdtél dobolni?
– Jelenleg van egy Ludwig classic. Ez egy eredeti amerikai szerkó. Lassan 20 éve van már nálam és nagyon megszerettem. Van egy Gustavito szettem. Ezt még 2006 végén készítette nekem Guszty. Elég nagy hét tamos szerelés side pergővel. Őt is nagyon szeretem, mindenféle konfigurációban tudom használni. Van egy Pearl Forumom. Ez egy kicsit fel van spécizve. Lakkozott lett, ezzel főleg csak próbálok de meghökkentően jó a soundja. Van egy roham cuccom is. Ez a Traps. Ez egy vékony testű dobszerkó. Sokszor hasznát vettem már a praktikusságának. Szeretem még a Premier, Gretsch, és a Sonor márkákat.
Az első dobom egy Medveczky volt. Nagyon nagyon le volt strapálva. Egy punk zenekartól hoztuk el háromezer forintért. Egy hétig javítgattuk, mire használhatóvá vált. Nagyon szerettem. Ő volt az első „szerelem”. A végén úgy rendbetettem, hogy az eredeti tulajdonos később visszavette tőlem tizenháromezer forintért. Utána egy kék Amati jött. Vele még Angliát is megjártam az említett cirkuszi zenéléssel.
»  Hogyan gyakoroltál, illetve gyakorolsz? Mi foglalkoztat elsősorban mostanában a dobolásodban?
– A gyakorlást mindig előre megtervezem. Az aktuális feladatokra koncentrálok. Beleviszek technikai fejlesztő gyakorlatokat is. Sokat improvizálok szólózók. Az első 35-40 perc a bemelegítés. Ezt gumilapon végzem. Itt ütéstechnikákat, ujjgyakorlatokat csinálok, kézrendezek, és rudimenteket gyakorlok. Végig metronómra és taktra gyakorolok. Fontos a jó tempó a lüktetés, a legjobb groove megtalálása, a helyes megütés a hangsúlyok alkalmazása és az előadásmód is. A látványos dobolás is érdekes tud lenni a színpadon. A zenekari együtt zenélésben próbálom mindig azt játszani, ami szükséges. Alkalmazkodom a zenekar stílusához, megszólalásához. Próbálok biztos megbízható alapot adni, amire támaszkodni tudnak a zenésztársaim. Dobszóló során pedig teljes erőbedobással kell hozni az érdekes témákat.
»  Hogyan hangolod a dobjaidat? Van valami speciális, csak rád jellemző fortélyod?
– A dobhangolás mindig egy hosszadalmas folyamat.    Ha feltettem az új bőröket végigcsinálom a szokásos kötelező fogásokat. Megfeszítem optimális szintre a bőröket és babánként szinkronba hangolom. Próbálom megtalálni a dob ideális hangját, ahol tényleg átütően karakteresen tud megszólalni. Ezután még finomhangolást végzek vagy az alsó bőrfeszességen korrigálok egy kicsit. Denferelek ha szükséges persze csak minimális mértékben.
»  Mik  a  terveitek  a  zenekarotokkal  a  közeli,  illetve a távolabbi jövőben?
– Az Örökséggel dolgozunk az új lemezünkön. Ötletelünk, demózunk. Hála Istennek van saját stúdió, ott elég hatékonyan tudunk dolgozni. Ha  születik egy alapötlet én azonnal kitalálom és felütöm a groove-ot és jöhet a basszus és a ritmusgitár. Először demó szintre hozzuk a dalokat. Ha minden jó és mindenkinek tetszik, utána rögzítjük véglegesen.
Nyáron szeretnénk sokat játszani. Már szerveződnek a koncertek. Kicsit nagy az ellenszél de tesszük a dolgunkat és haladunk.
Tanítványaimnak fogok egy estet szervezni. Mindenki bemutathatja a tudását és játszhat profi zenészekkel. Félévente rendezzük a Tanítványok csatáját, ősszel már a hatodik alkalom lesz. Ez is nagyon sikeres és közkedvelt rendezvény.
»  Milyen  tanácsokat  adnál  annak,  aki  mostanában kezd el dobolni?
 – Kezdő dobosoknak ha tanácsot kellene adnom, akkor azt javaslom, hogy mindenképpen legyen hangszere, gumilapja. Nagyon fontos a napi gyakorlás. Ha még csak egy óra is. Az is hatékonyabb annál, mintha csak heti kétszer leül a dobhoz. Érdemes zenekart összehozni, beszállni kezdő bandába már az elején. A zenei gyakorlatot csak zenéléssel lehet megszerezni. Ezt sokan nem tartják fontosnak az elején. Emellett elengedhetetlen a tanári felügyelet, rendszeres dobóra és konzultáció. Nagyon sok zenehallgatás és figyelés. Figyelmesen hallgassuk a zenét ne csak háttérnek! Fontosnak tartom az elmélet elsajátítását is. Így tud tudatos lenni a játékunk. Sokat segít, ha tudom mit jelent például a pontozott nyolcad.


»  Mik  a  terveid,  hogyan  képzeled  jövőbeni  zenész - karrieredet?     
– Dolgozom most egy profi bemutatkozó anyagon. Itt többféle stílusban játszom Play Along alapokra, illetve  basszusgitár kísérettel, a végére egy szabad dobszólót  tervezek. Remélem a nyár elejére elkészülök vele. Donászy Tibivel készülünk egy közös dobshow-val. Remélem  ezt is több helyen be tudjuk majd mutatni.
»  Bármi egyéb a dobolással, illetve a zenével kapcsolatos gondolatodat megosztanád velünk?
– Szerintem nagyon fontos a kondíciónk frissen tartása. Szükséges kiegészítő sportokat végezni. Pl. futás, kondizás stb., a jó fizikai állapot feltétel egy intenzív kétórás koncert ledobolásához.
Mindenkinek jó dobolást és komoly zenei élményeket kívánok!

 

KOROMPAY  ZSOLT

forrás: Dobos magazin