A világzene megnevezésről sokat lehet hallani, de mit is takar valójában? Népzenei motívumokat, dallamokat, vagy akár teljes népdalok, feldolgozását, adaptálását, alkalmazását a mai modern, rock-pop környezetbe, népzenei, autentikus hangszerek megszólaltatásával a mai elektronikus hangszerek mellett. Ennek a mai divatos neve: világzene.

Bővebben: ÖRÖKSÉG zenekar: népi dallamok modern zenei köntösben

A koncertnaptárt nézve gyakran szerepel az Örökség Hajdú-Bihar megyében. Tavaly novemberben a felújított berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ megnyitó ünnepségén is koncertet adtatok. /A koncertről készült fotók megtalálhatók facebook albumunkban – a szerk./ Mi az oka, hogy ilyen rövid időn belül visszatértek Berettyóújfaluba és nem is egy szokásos koncertre? A megyéhez, vagy a városhoz van esetleg valamilyen kötődésetek?

Inkább emberekhez kötődünk Berettyóújfaluban és környékén, sok kedves barátunk van itt, akikkel kialakult egy nagyon jó kapcsolat. Aktivitásuk, támogatásuk révén gyakran jövünk errefelé, több koncert létrejöttét segítették valamilyen formában. Ezek a kedves emberek találták ki és szervezték meg most azt is, hogy legyen egy közönségtalálkozó, hogy legyen egy kellemes időtöltéssel egybekötött Örökség koncert itt a Szász tanyán.

Bővebben: Rendkívüli közönségtalálkozó

Új tagokkal bővült zenekarunk. Horváth Karcsi az eddigi basszusgitárosunk elment külföldi hajóra zenélni, ő azt az utat választotta, így nagy barátsággal elváltunk tőle is, de mindemellett természetesen a barátság szálai megmaradtak vele. Köszönjük neki az együtt töltött szép időt, minden fantasztikus futamot a gitárján, és minden bohókás  pillanatot, amivel megörvendeztette szívünket. Bízunk benne, hogy nem kell több változáson keresztül mennünk, hogy ez már végleges felállásunk .

Ezúton bemutatjuk Nektek új zenésztársainkat.

 

Kosz Szilveszter – zongora, billentyűs hangszerek

Szilva János – basszusgitár

Jelinek Zsu – ének

 

Bízunk benne, hogy tetszeni fog az új felállás és megszólalás! Továbbra is sok szeretettel várunk Benneteket koncertjeinken!

 

Legyen szép napotok!

Üdvözlettel,

 

az Örökség

Hosszú csend után újra hallat magáról az Örökség zenekar, ami persze nem teljesen igaz, hiszen a csapat eddig is rengeteget koncertezett, ráadásul egy sikeres turné van a hátuk mögött. Ez a megállapítás sem teljesen fedi a valóságot, hiszen a turnézáró koncert még hátra van, ami most szombaton - 2015. május 30-án - lesz megtartva az újpesti Ady Endre Művelődési Központban. A zenekar - még, ha mostanában nem is hallottunk felőlük túl sokat - azért elég pörgős időszakon és "némi" átalakuláson is túl van. Ahogy említettem, lassan vége az országjárásnak, miközben vadul készül az új album (16 dallal), frissült a honlap és új "arcok" kerültek a csapatba.


Az elmúlt időszakban hatalmas dilemma előtt állt a zenekar Reni kiválása miatt, hogy maradjon-e a Géczi ErikaMr Basary páros, vagy érkezzen-e egy új hang? A közönség visszajelzései alapján, Erikáék ügyesen pótolták a hiányt, de a csapat mindenáron valami újat, valami mást akart, a hagyományok megtörése nélkül. Ráadásul az is sokáig nyitott kérdés volt, hogy akkor most billentyűs érkezzen, vagy még egy frontember, ugyanis a műsor összeállításánál az utóbbi időben egyre többet vetődött fel olyan régebbi dalok eljátszása is, ahol a zongora, a billentyűs hangzás előtérbe kerülhetne. Tudjuk ugyan, hogy Mr Basary remekül bánik a hangszerrel, de ő mégis csak frontember szerepet tölt be, így került a képbe Kosz Szilveszter.

Bővebben: Passzio.hu - interjú

Beszélgetés Géczi Erikával

Adott egy szép, szőke lány, akit amellett, hogy ezüstérmes olimpikon és világbajnok, komoly, több évtizeden át ívelő zenei karrierrel rendelkezik. Először a megújult Bojtorjánban hallhattuk jellegzetes hangját a rendszerváltás idején, majd ezt követte a Rockfort zenekar, végül a kétezres évek elejétől tíz évig a Kormorán egyik énekesnője lett. Ebből a korszakból nevéhez olyan ikonikus dalok fűződnek, mint például a Kell még egy szó, Ki szívét osztja szét, Nincs két ország, Amikor eljöttél és a Csillagvándor. 2011 januárjától már az Örökség zenekar oszlopos tagja és fő dalszerzője. A hét zenész a Kormorán folk-rock örökségét viszi tovább egy olyan úton, amely abszolút egyedi a magyar rockzene történetében.

Fotó: Kurucz Attila

Bővebben: Tudatosan végezni a dolgunkat